SamiHelenius

Miten hyvä Suomen jääkiekkomaajoukkue oli MM-kisoissa?

Kun Suomi putosi jääkiekon MM-kisoista puolivälierissä Sveitsiä vastaan, paska osui tuulettimeen. Ja sitten scheisse lensi ympäriinsä, pääosin tietysti päävalmentaja Lauri Marjämäen kasvoille.

 

Presidentti Sauli Niinistökin otti osaa keskusteluun Twitterissä.

 

Leijonat saivat raippaa lähinnä siksi, että joukkueen katsottiin hävinneen heikolle Sveitsin joukkueelle. Mutta nyt on käynyt ilmi, ettei Sveitsi ollutkaan heikko, päinvastoin. Suomen jälkeen kaatui Kanada, eikä Sveitsi ollut juuri Ruotsia huonompi finaalissa. Kun häviää rankkareilla, ei voitto enää lähempänä olisi voinut olla.

 

Ei Suomi siis huonolle joukkueelle hävinnyt!

 

Jos katsoo vedonlyöntiin tarjottuja kertoimia peleissä Suomi-Sveitsi, Kanada-Sveitsi ja Sveitsi-Ruotsi, näkee heti, että kasinot pitivät Sveitsiä kaikissa peleissä selvänä altavastaajana. Varmasti vedonlyöjät ajattelivat samalla tavalla. Nyt voi kuitenkin sanoa, että kaikki aliarvioivat Sveitsin. Ja pahasti. 

 

Monien eurooppalaisten jääkiekkomaiden, kuten Sveitsin ja Saksan, joita ei ole perinteisesti pidetty hyvinä jääkiekkojoukkueina, taso on noussut huomattavasti viime vuosien aikana. (Saksa laittoi monta kovaa joukkuetta nippuun talviolympialaisissa, joissa se hävisi Venäjän olympiaurheilijoille finaalin jatkoajalla.)

 

Taakse ovat jääneet ne päivät, jolloin näitä maita vastaan voisi lähteä pelaamaan puolivaloilla. Se on hyvä muistaa, kun Leijonat (ja muut MM-kisoihin osallistuvat joukkueet) ovat seuraavan kerran askissa.

 

Suomen osalta jääkiekon MM-kisat 2018 voisikin vetää yhteen näin: Suomi voitti tämän turnauksen heikommista joukkueista Norjan ja Etelä-Korean. Turnauksen kovista joukkueista Suomi voitti Latvian, Kanadan ja USA:n.

 

Keskikastin kuuluvat Saksa ja Tanska olivat Suomea parempia. Ja turnauksen parhaimmistoon kuulunut Sveitsi voitti Suomen myös.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Huvittavaa sekin, keitä "perinteisesti" pidetään hyvinä. Ensimmäiset talviolympialaisista erilliset jääkiekon MM-kisat pidettiin vuonna 1930. Mitalikolmikko oli Kanada, Saksa, Sveitsi...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvä kirjoitus ja Suomikin oli ansaitulla sijallaan. Siksihän kisoja käydään että järjestys saadaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Sinänsä rankkaa, että k a i k k i MM-kisahistorian mitalit ovat menneet käytännössä 11 maalle, vaikka niitä on yhteensä 246.

1. Venäjä (ja Neuvostoliitto) 27 kultaa, 46 mitalia
2. Kanada 26 kultaa, 49 mitalia
3. Tshekki (ja Tshekkoslovakia) 12 kultaa, 46 mitalia
4. Ruotsi 11 kultaa, 47 mitalia
5. USA 2 kultaa, 19 mitalia
6. Suomi 2 kultaa, 13 mitalia
7. Britannia 1 kulta, 5 mitalia
8. Slovakia 1 kulta, 4 mitalia
9. Sveitsi 0 kultaa, 11 mitalia
10. Saksa (ja Länsi-Saksa) 0 kultaa, 4 mitalia
11. Itävalta 0 kultaa, 2 mitalia

Mukaan on laskettu olympiavuodet 1920–68, jolloin erillisiä MM-kisoja ei järjestetty.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ehkä hieman voi filosofoida pidemmällekin. Aika selvästi joukkueet jakautuvat neljään tasoon. Ykkösenä Kanada ja Venäjä; kakkosena Ruotsi ja Tshekki; kolmosena USA ja Suomi; neljäntenä ynnä muut, joista Sveitsi on saanut selvästi eniten mitaleita.

Kun Neuvostoliiton joukkueissa pelasi aikanaan myös latvialaisia ja valkovenäläisiä (Balderis ym.) ja Tshekkoslovakian joukkueessa myös slovakkeja (Stastny ym.), kärkikuusikko voitaisiin ehkä moraalisesti järjestää niinkin, että Kanada on ykkönen ja Ruotsi kolmonen...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Suomi on ollut jääkiekon arvoturnausten finaaleissa oliko 14 kertaa. Ja voittanut niistä 2.
Kyllä se jotain kertoo joukkueen mentaliteetista kun ollaan pakon edessä.

Nytkin seliteltiin, että puolivälierässä Sveitsin 3 maalia pienessä ajassa olivat liikaa. Vaikuttavat, mutta eivät saa toisaalta vaikuttaa. Maalin päähän päästiin jatkosta.

Kun ollaan 3-0 johdossa, niin luovuus kukkii ja maaleja syntyy?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... oliko 14 kertaa. Ja voittanut niistä 2.
Kyllä se jotain kertoo joukkueen mentaliteetista..."

- Totta. Jarkko Niemisen loppuotteluhistoria tenniksen ATP:ssä on suhteessa jokseenkin samanlainen. Miksi masu onkin täynnä kun otettavissa olisi kultaa? Jokainen finaali on toki oma juttunsa, mutta tilasto toteaa faktan pitkältä ajalta. Harri Kirvesniemi teki mittavan uran huippuhiihtäjänä, ja onnistui kuin onnistuikin saavuttamaan yhden henkilökohtaisen arvokisavoiton. Muita mitaleja on sylillinen. Onko Harri ollut liian hyväluontoinen persoona tappajanvaistoisiin kilpakumppaneihin verrattuna?